Heb lak aan je Annie

Ons verstand produceert gemiddeld 40.000-60.000 gedachten per dag! Sommige leuk qua inhoud, maar andere ook streng zoals ‘’Waarom lukt dat mij niet in één keer?’’ of juist gek ‘’Wat als ik nu aan de noodrem van de trein trek?”. Van al die gedachten is ongeveer 80% storend!

GESCHREVEN DOOR MARINKA VAN WINGERDEN

Gedachten zijn eigenlijk niets; het zijn woorden. Woorden die ontstaan uit ervaringen, maar ook woorden die worden doorgegeven door onze ouders en leerkrachten. Gedachten worden pas tastbaar als je ze werkelijk hoort en je er mee in discussie gaat. Je pakt de gedachten dan beet. En laten we nou nèt die storende gedachten vaak beetpakken, wat juist niet zorgt voor positieve energie…

Toen ik het hier met een collega over had vroeg ze: hoe kunnen we die gedachten ombuigen naar neutrale of positieve gedachten? Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer terwijl je dit leest eens niet aan een roze olifant te denken. En echt proberen niet aan die roze olifant te denken. Grote kans dat je toch dacht aan die roze olifant. 

Dus hoe harder je probeert ergens niet aan te denken hoe groter die gedachten wordt in je bewustzijn. Positieve gedachten tegenover de negatieve gedachten zetten helpt vaak onvoldoende. Stel, je hebt een keer een black out gehad tijdens een presentatie. Dan helpt denken dat het de volgende keer wel goed gaat niet om die negatieve gedachten over die ervaring te verminderen. Alleen al deze zinnen lezen, brengt jou gelijk terug bij die ervaring.

Wat kunnen we dan wel doen?

Loskomen van ons verstand. Jij bent niet jouw verstand. Dat verstand blijft toch wel door ratelen met gedachten, ongeacht wat jij doet. Dus wat als we in plaats van die gedachten beetpakken, we juist afstand nemen van die gedachten en die woorden? Wat als we die woorden niet gaan geloven?

Misschien gek, maar wat hierbij kan helpen is je verstand te onderzoeken en je verstand een koosnaam te geven. Bijvoorbeeld Annie. En wanneer je merkt dat Annie je weer eens laat twijfelen over iets, kan je denken ‘’Bedankt voor je advies Annie, maar ik ga toch lekker door met wat ik graag wil.’’

Kortom ik zou zeggen: wees eens gek genoeg om de volgende oefening zelf uit te proberen (we praten toch allemaal wel eens tegen onszelf!)

  1. Onderzoek je verstand; heb je een vriendelijk verstand, of is het juist erg streng,   een perfectionist of een controlefreak? Welke eigenschappen heeft je verstand?
  2. Geef je verstand vervolgens een naam (Miep, Piet, Moppersmurf, Regelneef, Angsthaas etc.), kies niet een naam waar je een hekel aan hebt, het is niet de bedoeling dat je afschuw voelt bij je verstand.
  3. Ben je erg visueel ingesteld? Maak dan een tekening van jouw verstand.

Vanaf nu staat jouw verstand los van jou en in plaats van tegen storende gedachten te strijden, leer je steeds beter meer afstand te creëren!

Interesse in meer? Dit komt uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT).